ole hyvä ja odota hetki, sivu latautuu

Blogi

Vinkkejä avaimet käteen -omakotitalon kilpailutukseen

Julkaisuajankohta: 4.4.2019
Vinkkejä avaimet käteen -omakotitalon kilpailutukseen

Vinkkejä avaimet käteen -omakotitalon kilpailutukseen

Ensimmäinen vahva suositukseni on tutustua kaikkien kilpailuttamiesi yritysten referensseihin.

Pyydä yritykseltä yhteystiedot ainakin yhdeltä vanhalta asiakkaalta, kenelle kyseinen yritys on aiemmin toteuttanut vastaavan saman tyylisen hankkeen.

Tarkista yrityksen taloudellinen tilanne esimerkiksi Finder.fi:stä. Jokainen haluaa, että yritys mikä on urakoinut ison hankinnan, on pystyssä ainakin runkotakuu ajan, joka on kaikilla toimijoilla 10 vuotta.

Vaadi tarkkatoimitussisältö, mikä on tuotemerkkien tarkkuudella määritetty (esim. IV-kone Vallox 145 MV). Paljon törmää tarjouksiin, missä lukee iv-kone vuosihyötysuhde esim. 60%, mutta merkki ja malli puuttuvat. Olet oikeutettu tietämään tarkemmin.

Perehtymällä lähtötasokartoitukseen huomaat, että huoneistoala neliöitä voi teettää ”karvalakkina” alk. 1300€/m2 ja Premiumina alk.  1700€/m2.

Lopputuloksena voi olla että 135 huoneistoalaneliön kokoisessa talossa hinta voi vaihdella toimitussisällön mukaan jopa 50 000€.

Varmista, että kaikilla on vertailukelpoinen tarjous ennen kuin teet päätöksiä. Sinun tulee ymmärtää, mitä toimitussisällöt ovat ja miten niitä voi vertailla keskenään.

Tarkista tilaajan velvollisuudet avaimet käteen -hankkeissa. Näissä on suuria vaihteluja esimerkiksi materiaalien suojaus, siivous, tarvikkeiden vastaanotto eivät välttämättä ole yrityksen vastuulla, vaikka olet ymmärtänyt, että kohde on ns. avaimet käteen -periaatteella toteutettu. Onko avaimet käteen todella avaimet käteen?

Käy läpi, ketä alihankkijoita projektiin liittyy? (Perustusten tekijät, sähkö ja lvi tekniikan tekijät, maalarit jne.)

Käy yrityksen kanssa läpi, mitä muutoksia yritys pystyy toteuttamaan projektin aikana vai pystyykö mitään?

Kun neuvottelut jatkuvat sopimukseen asti, varmista, että yrityksellä ja teillä on sama ymmärrys kohteen lopullisesta hinnasta. Jätä noin 5000-10 000€ varaa yllätyksille, joita voi tulla maatöissä ja tasonkorotuksissa.

Muistithan, että avaimet käteen paketin päälle tulee aina nämä kulut.

  • Tontti, maaperätutkimus ja luonnossuunnittelu
  • Pääsuunnittelu ja vastaavatyönjohto 
  • Liittymämaksut ja rakennuslupamaksut
  • Maarakennustyöt
  • Ulkomaalaus, vihertyöt, asfaltti, aidat
  • Rakentamisen aikaiset sähkö, vesi ja jätekulut

Artikkelin kirjoitti Pekka Kokko.

Rakennuspalvelu kokko facebook Rakennuspalvelu kokko instagram Rakennuspalvelu kokko youtube