ole hyvä ja odota hetki, sivu latautuu

Blogi

Vinkkejä omakotitalon rakennuttamiseen

Julkaisuajankohta: 4.4.2019
Vinkkejä omakotitalon rakennuttamiseen

Vinkkejä omakotitalon rakennuttamiseen

Niinkin ihana asia kuin oman unelmakodin rakennuttaminen on, kannattaa lähteä liikkeelle selvittämällä budjetti kokonaishankkeelle. Pankin kanssa neuvotellaan, millainen lainasumma on tilanteeseen nähden sopiva ja millaisen summan pankista ylipäätään saa lainaa. Tämä antaa tärkeitä reunaehtoja rakennuttamiselle ja mielestämme rakennusliikkeen tulee ottaa vastuu budjetista eli sen riittävyydestä.

Suosittelen huomioimaan budjetissa noin 10.000 euron muutosvaran esim. tason nostamisen johdosta. Mielitekoja ja toiveita tiettyjen yksityiskohtien osalta saattaa ilmetä, jolloin on hyvä olla pelivaraa saada toiveet toteen. Jos rahoitusta on 250.000 euroa niin allekirjoitushetkellä 240.000 euron projekti on tällöin järkevä, mikä antaa tuon pelivaran muutoksille.

On tärkeää katsoa myös horisontin taakse. Kuinka kauan on itse tarkoitus asua kodissa? Nämä intressit kannattaa käydä rakennusliikkeen kanssa läpi jo ensimmäisessä keskustelussa.

  1. Jos olet bisnes mielessä liikkeellä, tällöin kannattaa rakennuttaa tehokas ja kompakti paketti, joka sopii useammille kuluttajille. Jos aikomuksena on tienata rakennuttajana tai yksityisenä sijoittajana myyntihetkellä, tehdään perusratkaisuja kustannustehokkaasti.
  2. Omat pois -hengessä voi rakennuttaa mieltymyksiä mukaillen, mutta kumminkin siten että myydessä se siitä saa vielä omat pois. Täytyy tehdä kompromisseja, jotta itselle tärkeimmät ja olennaisimmat asiat on huomioitu, mutta ei kuitenkaan teetetä ”ylilaatua” kaikilta osin, mistä joku muu ei olekaan valmis maksamaan extraa.
  3. Kerralla loppuelämän investointi. Kun tarkoituksena on rakennuttaa arkkitehtuurinen, rakenteiltaan monimutkainen, tasoltaan arvokkailla tuotteilla ja makaavuuksilla tehty loppuelämän keidas, tällöin myydessä ei saa todennäköisesti kaikkia mukavuuksia, arkkitehtuuria ja tuotetasoa myyntihinnassa takaisin (”ylilaatua” ei saa myyntihinnassa takaisin).

Näiden päätösten jälkeen hanki vuokra- tai ostotontti. 

Ennen ostoa tai vuokrausta tarkista kaavamääräykset esim. saako tontille rakentaa sitä mitä olet ajatellut?

Varmista maaperä -> maatöissä voi tulla yllätyksiä. Maaperätutkimuksen voi kirjata kaupan ehdoksi, jos ilmenee yllätyksiä. Tutkimus maksaa noin 500€, mutta on hintansa väärti.

Tarkista, että kohteen ilmansuunnat sopivat mietinnässä olevalle kohteelle.

Jos aloitat luonnossuunnittelun suoraan arkkitehdin kanssa, varmista, että arkkitehti ymmärtää budjettinne.

Olen urani aikana laskenut kymmeniä, jopa satoja, tarjouksia, missä talo ja piharakennuksen hinnaksi muodostuu 250.000€ ja tämän tulisi olla kokonaisbudjetti -> tästä uupuvat vielä maatyöt, viranomaismaksut, viher-/pihatyöt, valvonta/pääsuunnittelu, ulkopuolen maalaukset, rakennusajan sähkö, vakuutukset, siivous ja jätekulut esimerkiksi. Tässä tapauksessa on mennyt paljon aikaa ja pettymys on suuri, kun tehostusta tehdään eri ratkaisuihin -> pahimmillaan arkkitehdin visoista joudutaan luopumaan.

Älä teetä rakennuslupakuvia ennen kuin olet päättänyt urakoitsijan, koska jokaisella rakennusliikkeellä on omat detaljit. Tämän takia voi joutua päivittämään kaikki lupakuvat uudestaan. Sovi siis arkkitehdin kanssa luonnossuunnittelupaketti, jolla kilpailutat rakennusliikkeitä.

Velvoita suunnittelija tutustumaan rakennustapaohjeisiin kaava-alueella.

Jotta onnistuisit kilpailutuksessa perehdy toimitussisällön vaikutuksiin. Tähän olen tehnyt työkalun, joka on pintaraapaisu toimitussisällön pääkohdista. Kannattaa tutustua aiheeseen linkin takaa.

On hyvä ymmärtää, että ehkä elämäsi suurimman investoinnin tiimoilla on lukuisia asioita, mitä kannattaa huomioida. Jos painaa päätä pahkaa eteenpäin, saattaa jäädä jotain tärkeää huomioimatta.

Artikkelin kirjoitti Pekka Kokko.

Rakennuspalvelu kokko facebook Rakennuspalvelu kokko instagram Rakennuspalvelu kokko youtube